NEMZETEK FESZTIVÁLJA MAGYARORSZÁG
Balatoni Nyár Balatonmáriafürdő
Nemzetközi Balatonkeresztúri Fúvószenekari Találkozó
Eurofolk Fesztivál Marcali

Fúvóstalálkozókra Balatonkeresztúron és Balatonmáriafürdőn 29 év óta évenként került sor, melyhez Balatonmáriafürdőn 18 éve Balatoni Nyár címmel egyéb esti szórakoztató programok, műsorok kapcsolódtak sztárvendégekkel, híres és neves fellépőkkel. Az eredetileg egy, majd kétnapos, később háromnapos rendezvény látogatottsága egyre nőtt, megjelentek a külföldi érdeklődők, a fúvóstalálkozó nemzetközivé alakult. A rendező Balaton M. & K. Egyesület fúvószenekarának nemzetközi kapcsolatai ez által egyre szélesebbek lettek. Egy külföldi vendégszereplés alkalmával kezdődött szoros baráti kapcsolat egy hamburgi zenei egyesület, a Spielmannszug der TSG Hamburg / Bergedorf zenekarával. A hamburgi közösség hasonló, szinte azonos módon, szintén civil szerveződésben rendezi kétévenként saját fesztiválját, a Fest der Nationen (Nemzetek Fesztiválja) rendezvényt.

Több éves előkészítés után 2001. évben, a Hamburgban megtartott 11. Nemzetek Fesztiválja során a résztvevők számára ünnepélyes keretek közt bejelentésre került, hogy a következő, sorban a 12. Nemzetek Fesztiválja 2002 évben, Magyarországon, a Balaton partján kerül megrendezésre, ill. innentől évenként felváltva, Magyarországon és Németországban találkozhatnak a résztvevők.

Új rendezvény jött tehát létre NEMZETEK FESZTIVÁLJA MAGYARORSZÁG néven.

A Balaton M. & K. Egyesületre bízott lehetőség, együttműködések láncolatát indította el környékünkön. Civil szervezetek, települések fogtak össze a lehetőséget megragadva. Ezekben, – a települési önkormányzatokon túl – az egyik legfontosabb partner a Baglas Néptánc Egyesület és a Marcali Kulturális Központ lett, mely partnerek felvállalták a fesztivál néptánc „szekciójának” megvalósítását. Az integráción belül, létrehozták saját magas színvonalú néptánc fesztiváljukat EUROFOLK FESZTIVÁL MARCALI néven.

Nagyon örülünk, hogy a fesztivál a Balaton idegenforgalmi szezonjának egyik legjelentősebb eseményévé nőhette ki magát, egy olyan különösen érdekes helyzetben, ahol az előadók és a hallgatóság is nemzetközi.

Reméljük, hogy látogatóink különleges élményekkel lesznek gazdagabbak a programokon való részvételek során, vendégeink pedig elégedetten, előadásaik során szerzett felejthetetlen sikereikkel távozhatnak haza, s visszavágynak újra vendégszeretetünket, környezetünket megélni.

Köszönjük támogatóink figyelmét, mely nélkül ma nem várhatnánk ismét zenész és táncos barátainkat vendégségbe hozzánk, ide a Balaton partjára és szűkebb térségünkbe, Marcali környékére.

Hajas Béla
Fesztivál Főrendező